United Kingdom(Great Britain)GermanyTurkeyNetherlands

Korte biografie:

Zangeres en pianiste Karsu (Amsterdam, 1990) heeft in haar nog jonge carrière al in meer dan twintig landen opgetreden, stond drie keer in de befaamde Carnegie Hall in New York en speelde twee keer op het North Sea Jazz Festival. In 2012 verscheen haar debuutalbum ‘Confession’, dat lovende kritieken kreeg zoals bijvoorbeeld vier (van de vijf) sterren van NRC en van Nu.nl, de Telegraaf schreef “bruisende plaat” en Trouw “Confession verraadt een vedette in de dop”. In september 2015 verscheen haar tweede studioalbum ‘Colors’, dat wederom warm werd ontvangen (de Telegraaf “We gaan nog lang plezier van haar hebben” en muziekmagazine OOR “een zeer kleurrijk vervolg in een ongetwijfeld nog heel lange en verrassende loopbaan”) en waarvoor ze in juni 2016 de Edison Jazzism Publieksprijs in ontvangst mocht nemen. In 2017 speelde ze in de theaters ‘Play My Strings’, waarin ze voor het eerst een diepere inhoudelijke invulling gaf aan haar theaterconcert. Het Parool gaf Karsu vier (van de vijf) sterren: “Haar stem is een machtig wapen dat in het Engels kraakhelder en zeer toegankelijk klinkt, terwijl hij in het Turks ontroert en mystificeert.” en “Bruggenbouwer is een te zwak woord, Karsu ziet het water niet eens.”
Momenteel staat Karsu op de planken met ‘Karsu plays Atlantic Records’. De NRC schreef over de voorstelling “Karsu brengt beslist hoge kwaliteit in haar vertolking vol dynamiek”, het Brabants Dagblad “veelzijdig en wervelend optreden” en Theaterparadijs “de muziek is geweldig”.

 


 

Karsu is een multi-talent. De Nederlandse muzikante met Turkse roots is niet alleen zangeres en pianiste, maar ook een getalenteerd componiste, arrangeur en tekstschrijver.

Voor haar nieuwe album Colors (2015) schreef Karsu, op één compositie na, alle nummers zelf. De waardering van het publiek kwam tot uiting tijdens het Edison Jazz/World Gala in juni 2016, waar bleek dat er massaal gestemd was op Colors en Karsu de Edison Jazzism Publieksprijs in ontvangst mocht nemen.
Op haar veertiende begint Karsu met optredens in het openbaar als ze een talentenjacht op haar middelbare school heeft gewonnen. Daarna treedt ze op in het restaurant van haar vader in het Amsterdamse Pijp. Steeds meer gasten komen niet alleen voor de kebab, maar ook voor ‘het meisje achter de piano’. Als Karsu op haar 16de een beurs krijgt en naar Rhode Island vertrekt, valt dit op en meer en meer mensen – onder wie journalisten, platenmaatschappijen, magazines en redacties van radio- en tv-shows – merken haar ongewone talent op. Karsu’s stem blijkt zeer onderscheidend voor zo’n jong meisje: volwassen, diep en krachtig. “Sluit je ogen en je krijgt de indruk dat je luistert naar een ‘big, old jazz mama’ uit New Orleans’, was de reactie van een jurylid.
De Nederlands-Amerikaanse Community Trust nodigt Karsu in 2007 uit voor een optreden in Carnegie Hall, New York. Daar maakt ze voor het eerst kennis met jazzmuziek, als ze onder begeleiding van Jonathan Batiste een jazzstandard zingt. De Nederlandse media pikken dit op en Karsu wordt een graag geziene gast in verschillende prime-time-tv-shows. In 2010 geeft ze haar eerste grote optreden in Muziekgebouw aan ’t IJ, waarvan de kaarten vijf weken van te voren zijn uitverkocht. Een live registratie van dit optreden komt als album uit onder de naam ‘Live aan ’t IJ’.
Haar eerste theatertour in 2011-2012 is een groot succes: het Amsterdamse Concertgebouw is uitverkocht. Turkije en Turkse media kunnen niet achterblijven: de redactie van een van de populairste Turkse tv-shows ‘Şeffaf Oda’, van CNN-Türk, nodigt Karsu uit voor een optreden in het programma. Karsu reist sindsdien regelmatig naar Turkije voor (jazz) festivals en is ze in het land van haar voorouders een bekende en gevestigde jazz-zangeres. Concerten in Istanbul, Ankara en andere steden zijn steevast weken van tevoren uitverkocht.
In 2012 verschijnt haar debuutalbum Confession. De cd kreeg alom lovende recensies. ‘Kundig en ietwat theatraal krult en kruidt Karsu de noten, met een gracieuze dynamiek. Een overtuigend debuut’, schrijft de NRC.
In hetzelfde jaar komt de documentaire ‘Karsu, I hide a secret’ uit, gemaakt door Gouden Kalf winnares Mercedes Stalenhoef, die Karsu hiervoor vijf jaar lang volgde. De documentaire wordt tijdens IDFA primetime vertoond in Tuschinki Cinema. Stalenhoef ging mee naar het geboortedorp van haar ouders (Karsuköyü) en filmt ook in Carnegie Hall New York (2009). ‘Karsu, I hide a secret’ is inmiddels vertoond op documentaire-festivals over de hele wereld.
Wat volgt is de theatertour ‘From New York to Istanbul’ (2014-2015), waarin Karsu vertelt over de vele reizen die ze maakt en de bijzondere ervaringen die ze tijdens de tours opdoet met haar band. Deze voorstelling wordt door de bezoekers van Theater Dakota verkozen tot de beste voorstelling van 2015.
Karsu opent het Holland Festival 2015 in Koninklijk Carré, samen met Kardeş Türküler en Candan Erçetin uit Turkije. Najaar 2015 brengt Karsu haar tweede studio-album Colors uit, wederom in eigen beheer. Jazz is de leidraad, maar de composities hebben meer kleur: ze zijn poppy, speels en vrolijk. Op een cover na staan op Colors alleen maar zelfgeschreven nummers. Voor het eerst heeft ze ook Turkstalige songs geschreven, zoals ‘Bırak beni böyle’ (‘Laat me zo’) en ‘Bekledim’ (‘Ik heb gewacht’). Die Turkse component verleent aan dit album een speciaal, emotioneel karakter. Ook dit album ontvangt mooie kritieken.
Muziekmagazine OOR schrijft: “Colors is een zeer kleurrijk vervolg in een ongetwijfeld nog heel lange en verrassende loopbaan.”
Met Colors toert Karsu langs clubs en theaters in binnen- en buitenland. In de zomer van 2016 sluit ze haar tour af in een uitverkocht Concertgebouw. Het Parool was erbij: “Het is niet moeilijk om te begrijpen waarom Karsu zo populair is, in Nederland en verre buitenlanden. Ze barst van de energie, loopt over van positief enthousiasme, heeft ontwapenende humor en is ook nog eens zeer muzikaal. Dit alles deelt zij met haar publiek, dat zij lief heeft.”
Juni 2016 ontvangt Karsu de Edison Jazzism Publieksprijs voor Colors.
Voorjaar 2017 durft ze wederom een switch te maken: in meer dan 25 zalen brengt ze de voorstelling Play my Strings op de planken. Een theatertour waarbij Karsu de liedjes van haar albums Live aan ’t IJ, Confession en Colors in een licht klassiek jasje, met nieuwe arrangementen voor strijkers, heeft voorzien.
Anno 2018 tourt Karsu met de voorstelling ‘Karsu Plays Atlantic Records’ met haar ijzersterke band in meer dan 35 zalen. Ze vertelt de levensgeschiedenis van Ahmet Ertegün, de oprichter van Altantic Records. Iedereen kent de Rolling Stones, Aretha Franklin, Eric Clapton, Cher, BeeGees, maar velen weten niet dat Ertegün, de zoon van de eerste Turkse ambassadeur in USA, achter het succes van al deze artiesten zit. Karsu zal zijn reis, doormiddel van bekende liedjes, aan elkaar vertellen en zingen. Maar Karsu vertelt ook welke raakvlakken zij met Ertegün heeft.
Zie hier de tour agenda.

Monday // Karsu - Colors
icon-download
  1. Monday // Karsu - Colors