Karsu met Play my strings terug naar haar klassieke roots

‘Ik wil dat de mensen bij mij op visite komen.’

Een aanstormend talent is ze allang niet meer. Een gevestigde naam is ze. In een uitverkocht Concertgebouw speelde ze. Een Edison Publieksprijs won ze. Maar op haar lauweren rusten is er niet bij. Karsu is een muzikante die zichzelf steeds weer opnieuw weet uit te vinden. In Play my strings gaat ze terug naar klassieke roots. Samen met drie andere jonge vrouwen. Het resultaat: een veelkleurig palet van muzikale stijlen.

Fijn gestemde snaren met een fijnbesnaarde stem. Karsu in een notendop. Haar Turkse wortels groeiden in de Hollandse klei. Eerst ontlook er een klassiek pianiste, daarna kreeg ze vertakkingen naar jazz, pop en Turkse muziek, en inmiddels is ze als singer-songwriter in de veelkleurige bloei van haar muzikale leven.

Sprankelend

‘Met de voorstelling Play my strings ga ik terug naar mijn begintijd,’ zegt ze. ‘Ik ben klassiek geschoold, en dat is in deze show goed te horen. Ik breng ook drie geweldige muzikantes mee: een celliste uit Barcelona, een violiste uit Ankara en een altvioliste uit Delft.’ Een bont gezelschap. Karsu, lachend: ‘Vooral een ontzettend muzikaal gezelschap. Een feest om mee samen te spelen. Vier sprankelende meiden met inhoud.’ Ze spelen bekende nummers van albums als Confession en Colors, gestoken in een licht klassiek jasje. Ze spelen nooit eerder uitgevoerde nummers. En ze verrassen met nieuw werk. ‘Van mijn eerste eigen Turkse lied tot Usher met een reggae-vibe, van een prachtige ballad tot de meest flamboyante Turkse klassieker, alles zit erin.’

Verbondenheid

Play my strings wordt geregisseerd door Leoni Jansen, zelf een gelauwerde zangeres. Leoni was meteen weg van Karsu’s stem, haar spel en haar energie. ‘En vooral ook haar emotie. Ze weet met haar muziek en haar anekdotes alle snaren te beroeren.’ Is dat waar de strings in Play my strings voor staan? Voor de emotie die de muziek teweegbrengt? Karsu: ‘Allereerst voor de muzikale snaren, natuurlijk.  Die van de strijkinstrumenten en de vleugel. Maar de strings staan ook voor verbondenheid, voor mijn wens om mensen bij elkaar te brengen. En ja, dan komt die emotie vanzelf.’ Play my strings is een veelzijdige voorstelling, waarin ook veel gelachen wordt. ‘En dansen mag ook,’ zegt Karsu. ‘Als mensen zich er maar prettig bij voelen. Ik wil dat iedereen bij mij op visite komt.’

Handelsmerk

Karsu. Ze speelde al op North Sea Jazz en in Carnegie Hall. Met grote orkesten, blazersensembles en intieme jazzcombo’s. Niet voor niets won ze in 2016 de Edison Publieksprijs Jazz & World. Maar veelzijdigheid is haar handelsmerk. En dus gaat ze nu klassiek. Terug naar haar muzikale begin. Met Play my strings. Laat je meevoeren door Karsu’s energie. Door haar emotie. En vooral door haar fijnbesnaarde stem. En haar fijngestemde snaren.

Karsu – piano, vocal, Amsterdam

Çisem Özkurt – Viool, Ankara
Yanna  Pelser – Alt Viool, Delft
Cèlia Torres Ruiz- Cello, Barcelona
Leoni Jansen
– regie

March 2017

30/Mar

Play My Strings – De Leest

Waalwijk
31/Mar

Play My Strings – De Vereeniging

Nijmegen

April 2017

01/Apr

Play My Strings – De Omval

Diemen
02/Apr

Play My Strings – De Kleine Komedie

Amsterdam
04/Apr

Play My Strings in Turkey – Zorlu Center PSM – Ana Tiyatro

Istanbul (TR)
05/Apr

Play my Strings in Turkey – Antalya Kültür Merkezi

Antalya (TR)
08/Apr

Play My Strings – ‘t Getouw

Mol (BE)
13/Apr

Play My Strings – De Kring

Roosendaal
14/Apr

Play my strings – Walhalla (matinee)

Rotterdam
21/Apr

Play My Strings – Meervaart

Amsterdam
22/Apr

Play My Strings – Dakota

Den Haag
29/Apr

Play My Strings – Zuidplein

Rotterdam

May 2017

06/May

Play My Strings – Parkstad Limburg

Heerlen
12/May

Play My Strings – Philharmonie

Haarlem
14/May

Play My Strings – Besouw (matinee)

Goirle